Karkówka w pomidorowej marynacie z ziemniaczkami

Karkówka „chodziła” za mną już jakiś czas. Trochę się obawiałam, że taka z patelni grillowej
a nie z prawdziwego grilla nie spełni moich oczekiwań ale wyszła całkiem smaczna
i bardzo aromatyczna. Podałam ją w towarzystwie pysznych ziemniaczków z piekarnika, gotowanej marchewki i pomidorków koktajlowych.
Zapraszam do przeczytania przepisu : ) 

Z podanych składników przygotujemy 6 porcji:

1 kg karkówki wieprzowej

150 ml przecieru pomidorowego

2 łyżki keczupu

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka pieprzu cayenne
(lub innej odmiany ostrego pieprzu)

40 gr cukru trzcinowego
(rozdrobnionego w moździerzu)

2 kg ziemniaków

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka słodkiej papryki

5 marchewek

pomidorki koktajlowe

sól, pieprz

Do tego przepisu najlepiej zabrać się dzień wcześniej wieczorem – chodzi o to, by karkówka przeleżała noc w marynacie. Jeżeli jednak nie macie tyle czasu niech marynuje się chociaż
2 godziny.

Przygotowujemy marynatę – mieszamy w naczyniu żaroodpornym wszystkie jej składniki:
przecier pomidorowy, miód, keczup, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek (2 łyżki), pieprz, cukier trzcinowy i szczyptę soli. Karkówkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra (lepiej nie robić za grubych, bo trzeba je będzie potem długo smażyć).
Plastry zanurzamy w marynacie (by całe były nią oblane), odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i w misce łączymy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, oregano, słodką papryką, szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, a następnie przekładamy na papier
do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut,
po tym czasie będą miały chrupiącą skórkę a w środku będą pysznie kremowe.

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, gotujemy przez 20 minut, pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.

Karkówkę smażymy na patelni grillowej przez około 8-10 minut z każdej strony pamiętając,
by po przewróceniu polać ją marynatą (dzięki temu będzie soczysta). Usmażoną karkówkę podajemy z ziemniakami, marchewką i pomidorkami.

karkowka z ziemniakami-205

karkowka z ziemniakami-206

karkowka z ziemniakami-213

Smacznego!

2 komentarze do wpisu „Karkówka w pomidorowej marynacie z ziemniaczkami

Dodaj komentarz