Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dziś przepis na roladki z bakłażana nadziewane mięsem mielonym z serem i cebulą, zapiekane
w aromatycznym sosie pomidorowym.

Do przygotowania około 20 roladek potrzebne będą:

3 średnie bakłażany

500 gr mięsa mielonego
(wieprzowo – wołowego)

2 czerwone cebule

100 gr sera grana padano

jedna kulka mozzarelli (125 gr)

2 puszki pomidorów pelati

100 ml czerwonego wina wytrawnego

około 80 ml oliwy z oliwek

60 gr masła

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki oregano

1 ząbek czosnku

2 żółtka

Bakłażany kroimy wzdłuż na szerokość niecałego centymetra, skrapiamy oliwą i smażymy
na patelni z obu stron do momentu, gdy zmiękną i zrobią się elastyczne.

Mięso mielone wrzucamy do miseczki, dodajemy pół pokrojonej w kostkę cebuli, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę oregano, 40 gr startego grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i wyrabiamy. Po chwili wbijamy 2 żółtka i wyrabiamy do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Farsz zawijamy w obsmażonego bakłażana tworząc roladki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pozostałą część cebuli pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę oregano. Po chwili smażenia dodajemy
2 puszki pomidorów pelati i wino. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i solą.

Dno formy żaroodpornej wykładamy częścią sosu pomidorowego, wykładamy roladki i zalewamy pozostałą częścią sosu. Wierzch posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego
do 180 stopni piekarnika (najlepiej z włączonym termoobiegiem), zapiekamy przez około
30 minut. Podajemy z pieczywem.

Nadziewane bakłażany-151

Nadziewane bakłażany-159

Nadziewane bakłażany-175

Smacznego!

 

1 komentarz do wpisu “Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz