Moja biblioteczka kulinarna – część pierwsza

Muszę przyznać, że dopiero kiedy złożyłam wszystkie książki na stosik zorientowałam się,
że uzbierała się ich całkiem pokaźna ilość. Oczywiście do jednych zaglądam częściej a do innych rzadziej ale w każdej znajdzie się jakiś warty odtworzenia przepis. W tym poście opiszę pokrótce każdą książkę, a moje ulubione przedstawię w kolejnych. 

Tym razem zdjęcie na początek, żeby było wiadomo o czym rozmawiamy : )

 

1. Niezrównany makaron, opracowanie zbiorowe. Mnóstwo fantastycznych przepisów zarówno
na dania główne, jak i zupy. Jedna z moich ulubionych.

2. Kolekcja kuchni włoskiej, makarony, z jęz. włoskiego przełożyła Małgorzata Surowiak – Larceri. Książka jest niewielkich rozmiarów ale zawiera typowo włoskie przepisy, takie jak gnocchi
czy ravioli. Estetyka zdjęć to może nie moja bajka ale w końcu to nie jest najważniejsze.

3. Kipi kasza, Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. Najnowszy nabytek – a raczej prezent jaki dostałam. Fakt, że nie zdążyłam jeszcze z niej skorzystać ale przepisy wyglądają na bardzo ciekawe
a zdjęcia wpędzają mnie w dołek. Ja nigdy takich nie zrobię! ; )

4. Pizze i tosty, opracowanie zbiorowe. Książka zawiera sporo przepisów na różne rodzaje ciasta
na pizzę i kreatywne pomysły na tosty.

5. Włoskie dania makaronowe, Gino D’acampo. Wspominana już na blogu, kopalnia pomysłów
na dania makaronowe (również na słodko!). Mój faworyt jeżeli chodzi o kuchnię włoską.

6. Masterchef. Cookery course, opracowanie zbiorowe. Książka to głównie porady dotyczące gotowania, informacje o produktach sezonowych oraz przepisy.

7. 365 sposobów na…, opracowanie zbiorowe. Zawiera mnóstwo przepisów na różnorodne dania,
na pewno każdy znajdzie w niej coś ciekawego.

8. Nigella gryzie, Nigella Lawson. Jak można się tego spodziewać – piękne zdjęcia i przepisy
na słodko, słono i na przykład na… kurczaka w coca – coli! : )

9. Łatwe gotowanie, Gordon Ramsay. Tak jak powyżej – piękne zdjęcia i mnóstwo przepisów
na śniadania, dania z grilla, desery, risotta i owoce morza.
A także pomysły co podać na huczne imprezy.

10. Pascal kontra Okrasa, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa. Skorzystałam już z wielu przepisów
z tej książki, ciekawe pomysły na dania z ogólniedostępnych składników.

11. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego, Paweł Małecki. Dla takiego miłośnika słodkości jak ja –
super książka. Mnóstwo przepisów na ciasta, ciastka, torty, bezy i lody.

12. Ryby są super, Karol Okrasa, Dorota Wellman. Książkę mam od niedawna, nie zdążyłam
jej jeszcze wykorzystać w praktyce ale przepisy wyglądają bardzo obiecująco.
Chętnie przyrządziłabym na przykład rozgrzewającą zupę rybną.

13. Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, opracowanie zbiorowe.
Przegląd kuchni włoskiej od zup przez przystawki, dania główne i desery.

14. Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej, Ewa Chodakowska. Tak! Takie pozycje również znajdują się w mojej biblioteczce. Smutna prawda – nie można jeść ciągle smakołyków.
Czasem trzeba je zastąpić zdrowszą alternatywą ; )

15. Make cooking easier, przepisy na cztery pory roku, Zosia Cudny. Chyba każdy, kto prowadzi blog kulinarny chce odnieść taki sukces jak Zosia. Zdjęcia jak zawsze cudowne, a całość poukładana
w ciekawy sposób. Na pewno opowiem Wam jeszcze więcej o tej książce.

16. White plate – słodkie, Eliza Mórawska. Bloga White Plate też chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, korzystałam już z wielu przepisów i nigdy się nie zawiodłam, jedna z moich ulubionych książek kucharskich.

17. Tylko łosoś. 37 pysznych przepisów na łososia, opracowanie zbiorowe. Książka nabyta w Ikei : )
Bardzo ładnie wydana, piękne zdjęcia a także ciekawe przepisy na wykorzystanie mojego ukochanego łososia.

18. Nalewki, miody, wina, wódki, opracowanie zbiorowe. Książkę dostałam od Brata, zrobiłam nalewkę z jabłek i zielonej herbaty (!). Dużo przepisów a książka kompaktowa : )

19. Gusto. Le 150 ricette d’Italia, Gioacchino Bonsignore. Książka to prezent od Wujka, któremu opowiadałam jak bardzo uwielbiam zarówno kuchnię, jak i język włoski.
Książka jest w całości po włosku, zawiera przepisy na tradycyjne dania z podziałem
na poszczególne regiony Włoch. Po prostu wspaniała : )

20. Pyszne 25, nowa porcja przepisów, Anna Starmach. Przepisy podzielone na słodkie i słone, kopalnia pomysłów na śniadanie obiad, kolację i deser.

21. Pyszne, na każdą okazję, Anna Starmach. Pierwsza książka, dzięki której zetknęłam się
z przepisami Ani. To od niej rozpoczęło się moje „zbieractwo” książek z cyklu Pyszne.
Świetne przepisy do wykorzystania na co dzień i od święta.

22. Pyszne 25, Anna Starmach. Skoro to trzecia książka tej samej autorki, to już nie muszę przekonywać jak bardzo lubię Anię i jej przepisy ; ) Znów podział na słodkie i słone i nie ma
się do czego przyczepić nawet jakbym bardzo chciała.

23. Po prostu mi to ugotuj, Pascal Brodnicki. Przepisy na smaczne dania, które możecie przyrządzić po powrocie z pracy nie spędzając całego wieczoru w kuchni.

24. Nowa kuchnia polska, spotkania przy stole, opracowanie zbiorowe. Zbiór dodatków
do Gazety Wyborczej – mnóstwo przepisów na każdą chyba okazję.

 

A jakie są Wasze ulubione książki kucharskie?

 

Dodaj komentarz