Churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

To moja tegoroczna propozycja na tłusty czwartek : )
Churros jadłam tylko raz i zakochałam się w nich bez pamięci. Muszę przyznać, że moje
nie dorównują tym jedzonym w Hiszpanii ale i tak wyszły nadspodziewanie dobrze.
Sos czekoladowy powstał z połączenia śmietany kremówki, gorzkiej i mlecznej czekolady.
Pycha! 

Z podanych składników przygotujemy około 20 – 25 churrosów:

50 gr masła

100 ml wody

2 jajka

20 gr cukru

200 gr mąki pszennej

łyżeczka cukru waniliowego

pół łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

100 ml śmietany kremówki

50 gr mlecznej czekolady

50 gr gorzkiej czekolady

2 łyżeczki cukru pudru

W garnku gotujemy wodę, masło i cukier. Kiedy się rozpuszczą dosypujemy 100 gr mąki, cynamon, cukier waniliowy i mieszamy do połączenia składników.
Kiedy masa nieco ostygnie wbijamy jajka, po czym dodajemy pozostałe 100 gr mąki i mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta (w razie czego możemy dodać jeszcze trochę mąki).
Na patelni rozgrzewamy olej, masę przekładamy do szprycy i wyciskamy podłużne paski. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po wyjęciu przekładamy na papierowy ręcznik
(żeby odsączyć churrosy z tłuszczu).

Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę
i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Mieszamy i przelewamy do miseczki.
Churrosy najlepiej smakują z ciepłym sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem.

churros-525

churros-535

churros-527

churros-530

Smacznego!

4 komentarze do wpisu „Churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Dodaj komentarz