Ciasto oreo z kremem mascarpone

Tym razem przedstawiam Wam przepis na iście słodziutki deser – idealny do popołudniowej kawy, a mianowicie ciasto z tartych na tarce oreo przekładanych kremem z mascarpone. Uwaga! Ścierając ciastka ciężko się powstrzymać przed ich podjadaniem (czy to tylko ja tak mam? ; ) 

Moja tortownica ma 26 centymetrów średnicy i ciasto wyszło trochę niskie.
Jeżeli macię formę o mniejszej średnicy – wykorzystajcie ją do tego przepisu,
potrzebne Wam będą:

16 ciastek oreo

500 gr serka mascarpone

120 gr kruchych herbatników

25 gr rozpuszczonego masła

4 żółtka

100 gr cukru pudru

Herbatniki kruszymy (jak zawsze zrobiłam to za pomocą wałka a herbatniki zapakowałam do woreczka foliowego), mieszamy je z roztopionym masłem i wykładamy spód tortownicy.
Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

Żółtka miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, kiedy masa będzie gładka i puszysta dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Kiedy spód się schłodzi wykładamy na niego część kremu i posypujemy startymi na małych oczkach ciastkami oreo (4 ciastek nie ścieramy, tylko traktujemy wałkiem jak herbatniki).

W zależności od tego jakiej średnicy jest Wasza tortownica – wyjść Wam może różna liczba warstw, ważne by skończyć warstwą potłuczonych wałkiem oreo : )
Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.

ciasto oreo-422

ciasto oreo-440

ciasto oreo-443

oreo2-484

Smacznego!

Dodaj komentarz