Fondant z płynną czekoladą

Deser idealny na Walentynki z lekko zmodyfikowanego przepisu Anny Starmach.
Przyrządza się go ekspresowo – i nie ma co kryć – ekspresowo też znika ; ) Najlepszy jest jedzony na ciepło z dodatkiem kawy lub mleka. Coś wspaniałego dla takich czekoladożerców jak ja : ) 

Z podanych składników przygotujecie 2 romantyczne porcje:

pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 gr)

50 gr masła

30 gr cukru

10 gr mąki

1 jajko

łyżka kakao

łyżeczka cukru pudru

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gorącą wodą).
W misce ucieramy jajko z cukrem, następnie dodajemy mąkę i kakao a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wszystko mieszamy i przelewamy do kokilek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

churros-541

churros-548

churros-545

Smacznego!

1 komentarz do wpisu “Fondant z płynną czekoladą

Dodaj komentarz