Muffiny z truskawkami

Dziś przepis sezonowy – na muffiny z truskawkami. Są pyszne i zawsze boję się, że przejem wszystkie truskawki i zanim się zorientuję – sezon się skończy, a mrożone to jednak nie to samo. Zatem korzystajcie póki mamy truskawki, to ostatnia szansa! 

Z podanych proporcji przygotujemy 16 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3/4 łyżki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

2 jajka

około 12 truskawek średniej wielkości

cukier puder do posypania

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych muffin – przygotowanie jest banalnie proste.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej mokre: maślankę, olej, jajka. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy łyżką
do uzyskania względnie jednolitej konsystencji.

Powstałą masą wypełniamy foremki do muffin lub papiloty do 2/3 wysokości, a następnie wykładamy pokrojone na ćwiartki truskawki.
Muffiny wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dzem truskawkowy-030

Dzem truskawkowy-037

Dzem truskawkowy-045

Smacznego!

Dodaj komentarz