Naleśniki z kremem mascarpone i musem malinowym

Uwielbiam niedzielne leniwe śniadania, kiedy nie trzeba się śpieszyć, bo nie ma po co, a śniadanie przeciąga się do południa : ) Tym razem próbowałam przywołać smaki lata za pomocą mrożonych malin (które smakują naprawdę przyzwoicie). Na rynku co prawda są już maliny, ale ja czekam
na te polskie : ) Przepis nie jest czasochłonny ani trudny, ale za to bardzo pyszny! 

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebne będą:

1 jajko

1 szklanka mąki

0,5 szklanki wody gazowanej

0,5 szklanki mleka

0,5 łyżki cukru

szczypta soli

łyżka oleju

250 gr serka mascarpone

70 gr cukru pudru

dwie garście malin

Jajko, mąkę, mleko, wodę, sól, cukier i olej mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy zaczynamy smażyć naleśniki (mi z tej porcji wyszło 5).

Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone, 3 łyżki stołowe cukru pudru, kilka malin
i miksujemy aż powstanie krem. Resztę malin rozgniatamy widelcem, dodajemy łyżkę cukru pudru.

Gotowe naleśniki przekładamy kremem, składamy w trójkąty, polewamy musem malinowym
i posypujemy łyżeczką przesianego przez sitko cukru pudru.

nalesniki-533

nalesniki-529

Smacznego!

1 komentarz do wpisu “Naleśniki z kremem mascarpone i musem malinowym

Dodaj komentarz