Panna cotta z konfiturą truskawkową

Od momentu kiedy będąc we Włoszech po raz pierwszy spróbowałam panna cotty wiedziałam,
że chcę przygotować ją sama. Piszę ją, bo po włosku panna cotta to nic innego jak gotowana śmietana. Wydawało mi się jednak, że zadanie będzie nieproste ze względu na żelatynę,
która w przeszłości sprawiała mi w niektórych deserach kłopoty…
Nie mogłam się bardziej mylić – jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Potrzebuje co prawda kilku godzin w lodówce ale w zamian robi ogromne wrażenie
na domownikach i gościach.
A jeśli podacie ją w towarzystwie własnoręcznie przygotowanej konfitury,
to zachwytom nie ma końca! (wiem, co mówię! ; )

Do przygotowania 4 porcji panna cotty potrzebne będą:

200 ml mleka 3,2%

250 ml śmietany kremówki

50 gr cukru trzcinowego

płaska łyżka żelatyny w proszku

4 łyżki konfitury truskawkowej
http://www.insidemylittlekitchen.pl/slodkosci/konfitura-z-truskawek/

Do garnka wlewamy mleko, śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier i mieszamy na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją łyżką zimnej wody, odstawiamy na kilka minut (minimum 5).
Kiedy cukier już się rozpuści dodajemy żelatynę i wciąż podgrzewając energicznie mieszamy
przez około minutę do momentu, w którym żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek.

Przelewamy do kokilek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum
5 godzin, jednak ja zazwyczaj trzymam je w lodówce całą noc.
Przed podaniem moczymy kokilkę przez minutę w naczyniu z wrzątkiem – dzięki temu po odwróceniu i potrząśnięciu powinno pójść łatwo.
Podajemy z łyżką konfitury.

pana cotta-241

pana cotta-250

pana cotta-252

Smacznego!

5 komentarzy do wpisu „Panna cotta z konfiturą truskawkową

Dodaj komentarz