Pierniki Bożonarodzeniowe

Pierniczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i świętami. Umilają długie wieczory spędzone pod kocykiem z kawą i książką. Pierniki z tego przepisu pięknie pachną i można je jeść jak tylko wystygną a surowe ciasto można przechowywać do dwóch tygodni w zamrażarce.
Natomiast dekorowanie ich z rodziną może być wspaniałą zabawą (wiem z doświadczenia : )
Tym razem zdjęcia robił mój Narzeczony – według mnie wyszły piękne i bardzo klimatyczne,
także jest ich sporo : )

Z podanych składników przygotujemy około 7 blach pierniczków, także porcję dla całej rodziny : )

pierniki:

2 jajka

1,5 szklanki cukru

1 szklanka masła

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

4,5 szklanki mąki

lukier:

1 białko

2 niepełne szklanki cukru pudru

Do miski wsypujemy cukier i miksujemy razem z masłem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Kolejno wsypujemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, sól i wanilię i znów miksujemy.
Kiedy masa będzie jednolita dodajemy stopniowo po 1 szklance mąki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (czyli dodajemy mąkę – miksujemy – dodajemy mąkę – miksujemy). Ciasto przekładamy na blat, wyrabiamy krótko, wałkujemy na grubość kilku milimetrów
i wycinamy pierniczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 8 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i mimo, że pierniczki mogą być jeszcze troszeczkę miękkie –
zostawiamy do wystygnięcia (wtedy jeszcze trochę stwardnieją i będą idealne).

Przygotowujemy lukier – białka miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem
przez kilka minut. Dekorujemy pierniczki!

Pierniki-311

Pierniki-321

Pierniki_ok-409

Pierniki_ok-400

Pierniki_ok-383

Pierniki_ok-402_correct

Pierniki_ok-418

Pierniki_ok-394

Smacznego!

2 komentarze do wpisu „Pierniki Bożonarodzeniowe

Dodaj komentarz