Placuszki z ricottą, granatem i karmelizowaną pomarańczą

Tym razem przepis na szybkie placuszki, które podane na śniadanie oczarują każdego!
Z racji pory roku dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, dlatego w tym poście prezentuję wersję „zimową”. W lecie do placuszków można dodać truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie lub kiwi – słowem – czego dusza zapragnie  : ) 

Do przyrządzenia porcji dla 2 osób (około 15 placuszków), potrzebne będą:

200 gr ricotty

100 gr mąki

5o gr cukru

190 ml mleka

2 jajka

2 łyżki roztopionego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół granata

2 pomarańcze

łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy rozgniecioną widelcem ricottę, mleko, mąkę, cukier, roztopione masło i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek (by zrobić to szybciej możemy dodać do nich szczyptę soli). Do masy dodajemy pianę i łyżką wlewamy na rozgrzaną patelnię lekko spłaszczając i formując krążki. Smażymy około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia.

Na patelni rozgrzewamy cukier trzcinowy, zalewamy go miodem oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki
i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu.

Gotowe placuszki polewamy karmelizowanymi pomarańczami i posypujemy nasionkami granatu.

placuszki z granatem3

placuszki z granatem5

Smacznego!

4 komentarze do wpisu „Placuszki z ricottą, granatem i karmelizowaną pomarańczą

  1. Jestem zauroczona przepisami,są proste i jednoczesnie wymyślne,że tak powiem 😉 i zdjecia!!dzisiaj będzie pasta z tuńczykiem i jajkami a jutro na śniadanie placuszki 🙂 pozdrawiam gorąco!

Dodaj komentarz