Tarta z białą czekoladą i granatem

Przedstawiam przepis na „zimową” tartę. Zrobiona na spodzie z pokruszonych ciasteczek i masła, jej głównym składnikiem jest biała czekolada w towarzystwie pestek granatu i skórki cytrynowej. Mimo, że spód może się trochę kruszyć – w tym wypadku chodzi o smak, a nie wygląd : )

Podaję proporcję na okrągłą formę o średnicy 28 centymetrów:

300 gr ciasteczek digestive
(ewentualnie można użyć maślanych)

120 gr rozpuszczonego masła

2 i pół tabliczki białej czekolady (250 gr)

250 ml śmietanki 36 %

50 gr masła o temperaturze pokojowej

skórka otarta z jednej cytryny

pestki z 2 granatów

Ciastka kruszymy – mój ulubiony sposób to zapakowanie ich do czystego woreczka foliowego, umieszczenie na desce do krojenia i wyżycie się na nich wałkiem kuchennym : )
Następnie wlewamy do nich rozpuszczone w kąpieli wodnej, lekko ostudzone masło i wyrabiamy rękoma. Formę smarujemy masłem, by masa nie przywarła – do tego rodzaju ciasta łatwiej by była to forma z wyjmowanym dnem (chociaż nie jest to obowiązkowe). Masą wyklejamy formę
i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Wyjmujemy kiedy herbatniki lekko się zarumienią.

Śmietankę podgrzewamy w garnku, by była gorąca ale nie wrząca. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy śmietanką. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, po czym dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Masę odstawiamy do lekkiego ochłodzenia.

Wyjęty z piekarnika spód posypujemy skórką otartą z połowy cytryny. Kiedy ciasto lekko przestygnie, polewamy je masą czekoladową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na noc.
Rano posypujemy pestkami granata i pozostałą skórką z cytryny.

Tarta z biala czekolada-256

Tarta z biala czekolada-262

Tarta z biala czekolada-266

Tarta z biala czekolada-277

Smacznego!

2 myśli na temat „Tarta z białą czekoladą i granatem

Dodaj komentarz